YÖK lisans eğitimini bir üst kademeye taşıyarak yüksek lisans eğitimini yurtdışında tamamlamak isteyenlere üniversitede yüksek lisans şansı tanıyor.

YÖK, 2008-2009 eğitim öğretim yılı itibariyle yurtdışında yüksek lisan yapılabilecek üniversiteleri belirledi. YÖK, Türk gençlerine 499 üniversitede yüksek lisans şansı tanırken, gençler toplam 36 ülkede yüksek lisans yapabilecek.
YÖK’ün yüksek lisans yapılabilecek üniversiteler listesinde 153 ABD üniversitesi bulunuyor. Bunu 42 üniversite ile İngiltere, 40 üniversite ile Almanya izliyor. Yüksek lisans eğitimi alınabilecek 31 üniversite Japonya, 29 üniversite Çin, 23 üniversite Fransa, 22 üniversite İtalya, 21 üniversite Kanada, 15 üniversite Avustralya, 11 üniversite Hollanda, 11 üniversite de İsveç’te bulunuyor.

Komşu Yunanistan’da ise sadece 2 üniversitede Türk gençleri yüksek lisans yapabilirken, Rusya, Macaristan, Hindistan’da da 2 üniversitede, Çek Cumhuriyeti’nde ise bir üniversitede yüksek lisans yapılabiliyor.

-YÖK DENKLİĞİ-


Yurtdışında okumaya karar veren gençler için YÖK denkliği, mutlaka dikkat edilmesi gereken bir konu olarak duruyor. Denklik yurtdışında eğitim alınacak okulun YÖK tarafından onaylanması anlamına geliyor. Denklik taşıyan okulların YÖK’e yazılı bir dilekçe ile danışılıp öğrenilmesi mümkün olabiliyor. Okulun denkliği ile öğrencinin denkliği ise birbirinden farklı konular olarak değerlendirilmesi gerekiyor. YÖK, yurtdışında alınan bir diplomaya denklik verirken okulun onaylı olup olmadığına bakmakla beraber, öğrencinin lisans eğitimi alabilecek düzeyde olup olmadığını da inceliyor.

Yurtdışında eğitim alan öğrencilerin dikkat etmesi gereken en önemli hususlardan biri de askerlik tecili. Milli Eğitim Bakanlığı Yüksek Öğrenim Müdürlüğü bünyesinde özel öğrenci dosyası açtırmak ve daha sonra da konsolosluk eliyle öğrencilik işlemlerini Milli Savunma Bakanlığı’na bildirmek bütün erkek öğrenciler için zorunlu. YÖK’ün onay vermediği okullarda okuyan öğrencilerin askerlik işlemleri ise yapılmıyor.

-TÜRK GENÇLERİ MIT’TE EĞİTİM ALABİLİYOR-

YÖK’ün yüksek lisans şansı tanıdığı üniversiteler arasında dünyanın en iyi okulları olarak gösterilen Harvard University , Stanford University, Massachusetts Institute of Technology (MIT) gibi üniversiteler de bulunuyor.milliyet

Hiç yorum yok


Blogger tarafından desteklenmektedir.